Skip to main content

Featured

TREASURE HUNT – ISTORIA DIN CASA MEA EDIȚIA A IV-A 2023-2024

  TITLUL:  TREASURE HUNT – ISTORIA DIN CASA MEA ORGANIZATOR:  Asociația Culturală „Istoria din Casă în Casă” PARTENERI OFICIALI: FACULTATEA DE ISTORIE, UNIVERSITATEA DIN BUCUREȘTI SOCIETATEA DE ȘTIINȚE ISTORICE DIN ROMÂNIA (SȘIR) CONTEMPORANA.RO RADIO ROMÂNIA CULTURAL EDITURA HUMANITAS   Motto:  Și tu ai istorie acasă…fii un Sherlock  contemporan și hai să o descoperim împreună!   REGULAMENT SPECIFIC DE ORGANIZARE ȘI DESFĂȘURARE A CONCURSULUI:  TREASURE HUNT – ISTORIA DIN CASA MEA EDIȚIA A IV-A, 2023-2024   Art. 1. DESCRIEREA GENERALĂ A CONCURSULUI Cea de-a patra ediție a concursului internațional de eseuri ,,Treasure Hunt – Istoria din casa mea”,  organizat de Asociația Culturală „Istoria din Casă în Casă” alături de partenerii săi, oferă tinerilor români de pretutindeni cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani, posibilitatea de a se exprima creativ și de a-și dezvolta spiritul analitic și pasiunea pentru istorie, cu ajutorul obiectelor, istoriilor și poveștilor cotidiene.  Ne propunem

Despre noi

Istoria din casa-n casa este un blog care își propune să fie o platformă virtuală dedicată tinerilor, cu precădere elevi și studenți, pasionați de istorie, dornici să identifice și să analizeze profesionist istoria locului lor, a familiei lor, a artefactelor specifice unei anumite epoci istorice sau să aducă în atenție eroi necunoscuți sau aspecte istorice mai puțin cunoscute, descoperind și contribuind astfel la completarea și valorificarea patrimoniului istoric național atât material cât și imaterial.
În prezent, volumul de informații, cu precădere din mediul online este imens și știm că la fel este și riscul ca acestea să fie incorecte, inadecvate sau incomplete tocmai de aceea ne propunem să vă aducem în atenție informații istorice valide, documentate și riguros analizate. 
De asemenea, mai știm și că platformele dedicate conținuturilor istorice pentru tineri sunt foarte puține, tocmai de aceea venim în sprijinul tinerilor, cu precădere elevi și studenți, oferindu-le posibilitatea să se exprime creativ și să își dezvolte spiritul critic și analitic și, evident, pasiunea pentru istorie.


Obiective
  • Ne propunem recuperarea memoriei trecutului prin mărturii, interviuri, testimoniale dar și obiecte și artefacte ale vieții cotidiene sau chiar clădiri sau monumente și facilitarea accesului la istorie și cultură prin intermediul mediului online;
  • Atenția noastră se concentrează cu precădere asupra istoriei contemporane, cu precădere aspectele de istorie orală și istorie socială dar orice contribuții, sugestii sau propuneri de teme din alte perioade sau arii istorice sunt binevenite; 
  • Încurajarea tinerilor, cu precădere elevi și studenți, pasionați de istorie să participe la îmbogățirea și valorificarea patrimoniului istoric. 
  • Încurajarea dialogului intercultural și participativ.
  • Învățarea de metode de analiză, dezvoltarea spiritului critic și analitic al surselor, competențe vitale în perioada contemporană pentru a face față provocărilor abundenței informațiilor.
Reguli
  • Articolul trebuie să aibă min. 2500 de cuvinte și poate fi redactat în limba română sau în limba engleză.
  • Identificați în casă, în familie, la rude, prieteni sau apropiați un obiect, artefact istoric (exemple: fotografii, scrisori, uniforme, accesorii, hărți, jurnale etc.) și, pornind de la acesta, identificați o temă (exemple: viața cotidiană și petrecerea timpului liber în perioada comunistă; obiectele decorative în Epoca de Aur; viața de elev corelată cu învățământul în perioada comunistă, forme de rezistență prin cultură, rezistența în munți, sărbătorile religioase și laice în perioada comunistă, starea de spirit de pe front; învățământul în perioada interbelică; moda în perioada interbelică etc.) și o analizați.
  • Puteți, de asemenea, să identificați o temă de istorie contemporană pe care să o argumentați utilizând metoda interviului.
  • Sursele primare identificate ca baza analizei trebuie să fie originale, autorul articolului trebuie să aibă consimțământul deținătorului obiectului de a-l face public și/sau cita.
  • Nu se acceptă plagiatul sau utilizarea unor surse false.
  • Autorul articolului își asumă exclusiv responsabilitatea conținutului. 
  • Obligatoriu de menționat sursele de documentare utilizate și, după caz, includerea aparatului critic.


Echipa noastră:
Președinte & Fondator: Daniela Popescu
Administrare blog: Oana Maria Andrei
Coordonator Ateliere & Webinarii: Alexandra Cojocaru
Coordonator Fundraising & Marketing: Smaranda Dumitru
Coordonator Grafică & Design: Miruna Valentina Băcan
Coordonator organizare evenimente: Claudia Lăcrămioara Ioana Bălan
Editare & Technoredactare: Rareș Tatu
Rights & Permissions: Vlad Găgean
Social media, PR și responsabili voluntari: Alexandra Necula; Ștefania Nichita



Ne puteți contacta și pe:
Facebook: Istoria din casă-n casă @Istoriadincasancasa (link)
Pinterest: historywithinourhomes (link)
Instagram: istoriadincasaincasa (link)
Contact: istoriadincasaincasa@gmail.com

© Istoria din casa-n casă

Comments

Popular Posts